Ανοίγετε μαγαζί και τρέχετε να κλείσετε φούρνους, ψυγεία, βιτρίνες και πλυντήρια πιάτων; Κρατήστε λίγο… φρένο. Ο σωστός εξοπλισμός δεν είναι απλώς “να δουλεύει”. Πρέπει να ταιριάζει στο concept, να βγάζει τον απαιτούμενο όγκο, να είναι ενεργειακά αποδοτικός και ιδανικά να συντηρείται εύκολα και γρήγορα. Με λίγα λόγια, χρειάζεστε μια στρατηγική. Και επειδή η Cormofrost ειδικεύεται σε επαγγελματικά ψυγεία, καταψύκτες, βιτρίνες κρεάτων/αλλαντικών, λύσεις επεξεργασίας τροφίμων, παραγωγής πάγου, πλύσης–υγιεινής και συσκευασίας (vacuum), πάμε να δούμε πώς «κουμπώνετε» σωστά τα κομμάτια.

1) Ξεκινήστε από το concept & το μενού

Πρώτα αποφασίζετε τι μαγειρεύετε, πόσο και για ποιον ρυθμό. Άλλο οι ανάγκες ενός ψητοπωλείου, άλλο ενός pastry shop, άλλο ενός mini market με self-service ψυγεία. Θα χρειαστείτε βιτρίνες συντήρησης; Ψυγεία self service με ή χωρίς μοτέρ; Τυριέρες; Ψυγεία αναψυκτικών; Όλα εξαρτώνται από το τι πουλάτε και πόσο γρήγορα το πουλάτε.

2) Μετρήστε χώρο, ροή και… πόρτες

Το καλύτερο μηχάνημα του κόσμου, αν δεν μπαίνει από την πόρτα ή «σπάει» τη ροή εργασίας, γίνεται εμπόδιο. Χαρτογραφήστε τη ροή: παραλαβή → αποθήκευση/συντήρηση → προετοιμασία → μαγείρεμα → σερβίρισμα → πλύση. Υπάρχει επαρκής εξαερισμός; Μπορούν οι τεχνικοί να έχουν πρόσβαση για service χωρίς να ξηλώνετε μισό πάγκο;

3) Ενεργειακή απόδοση: λογαριασμός σήμερα, κέρδος αύριο

Τα ψυγεία, οι καταψύκτες και οι βιτρίνες δουλεύουν 24/7. Άρα, η ενεργειακή κατανάλωση είναι game changer. Προτιμήστε εξοπλισμό με καλή μόνωση, αποδοτικούς συμπιεστές και χαμηλή kWh/24h όπου αναγράφεται. Μπορεί να πληρώσετε λίγο παραπάνω στην αρχή, αλλά ο λογαριασμός ρεύματος θα σας ευχαριστεί για χρόνια.

4) Μην κοιτάτε μόνο την τιμή ραφιού: δείτε το TCO

Το Total Cost of Ownership (συνολικό κόστος ιδιοκτησίας) περιλαμβάνει:

  • κατανάλωση ρεύματος & νερού,
  • service & ανταλλακτικά,
  • αναλώσιμα (π.χ. φίλτρα νερού για πλυντήρια, αποσκληρυντές),
  • πιθανή μεταπωλητική αξία.
    Έτσι αποφεύγετε «ευκαιρίες» που στο τέλος κοστίζουν χρυσάφι.

5) Υγιεινή, πλύση & συσκευασία: το αθέατο «κερδίζει»

Η παραγωγή σας είναι τόσο ασφαλής όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Πλυντήρια–υγιεινή, αποστειρωτές, συσκευασία vacuum ανοιχτού ή κλειστού τύπου μειώνουν απώλειες, επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και σας κρατούν ήσυχους σε κάθε έλεγχο.

6) Βιτρίνες & ψυγεία που πουλάνε… πριν πουλήσετε

Αν το κατάστημά σας έχει self-service ή retail χαρακτήρα, οι βιτρίνες προώθησης, ψυγεία αναψυκτικών, μαναβικής, τυριέρες, βιτρίνες κρεάτων/αλλαντικών δεν είναι απλώς αποθηκευτικά μέσα. Είναι «σκηνικά» πώλησης: σωστή θερμοκρασία, LED φωτισμός, εργονομία στην πρόσβαση. Ρωτήστε: «Ποιο σημείο τραβά το μάτι; Τι χρειάζεται να βλέπει ο πελάτης πρώτα;»

7) Service, ανταλλακτικά, εγγύηση: χωρίς αυτά… πατάτα

Οι βλάβες συμβαίνουν. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα επανέρχεστε. Ελέγξτε:

  • διάρκεια και όρους εγγύησης,
  • διαθεσιμότητα ανταλλακτικών,
  • χρόνο απόκρισης τεχνικού,
  • αν παρέχεται τηλεδιάγνωση.

8) Παραγωγή πάγου & επεξεργασία τροφίμων: οι «σιωπηλοί» ήρωες

Σε bars, καφετέριες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι παγομηχανές είναι must. Το ίδιο και τα εργαλεία επεξεργασίας τροφίμων (κόφτες, μίξερ, αλλαντομηχανές) για σταθερή ποιότητα, ταχύτητα και ασφάλεια. Μην τα αφήνετε για… μετά, γιατί θα καθορίσουν το τελικό σας throughput.

Τα 7 κριτήρια-κλειδιά που πρέπει να τσεκάρετε (με μια ανάσα)

  1. Concept & μενού – Τι προϊόν δίνετε και με τι ρυθμό;
  2. Χώρος & ροή – Χωράει, αερίζεται, συντηρείται;
  3. Ενεργειακή απόδοση – Μειώνει τον λογαριασμό;
  4. TCO – Πόσο θα μου κοστίζει σε 5 χρόνια;
  5. Υγιεινή & συσκευασία – Πλυση, αποστείρωση, vacuum, check;
  6. Εμφάνιση – βιτρίνα – Πουλάει το προϊόν πριν πουλήσετε εσείς;
  7. Service & εγγυήσεις – Θα μείνω ποτέ «ξεκρέμαστος»;

 

Ο κατάλληλος εξοπλισμός δεν είναι ο «πιο ακριβός» ή ο «πιο φθηνός», αλλά εκείνος που ταιριάζει στο concept σας, μειώνει τα λειτουργικά κόστη και δουλεύει απροβλημάτιστα όταν το μαγαζί «φλέγεται». Πείτε μας τι σερβίρετε και τι ρυθμό παραγωγής στοχεύετε  κι ας χτίσουμε μαζί μια λίστα εξοπλισμού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Έχετε απορίες ή χρειάζεστε καθοδήγηση για να επιλέξετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την επιχείρησή σας; Η ομάδα της Cormofrost είναι εδώ για να σας βοηθήσει με τον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης και λύσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας, σας καθοδηγούμε σε κάθε βήμα από την πρώτη ιδέα έως την πλήρη εγκατάσταση. Καλέστε μας, στείλτε email ή επισκεφθείτε τον εκθεσιακό μας χώρο και βρείτε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε, χωρίς χρονοτριβές και χωρίς… εκπλήξεις.